Späť

Fingerfood – gurmánske jednohubky

Pridané: 30.4.2018 20:20:27 Počet zobrazení: 213

30 Apríl 2018

Fingerfood – už ho poznáte? Názov vychádza z dvoch anglických slov – finger znamená prst, food znamená jedlo. Nie sú to však prsty na jedenie :) , ale jedlo, ktoré jeme prstami, stačí si ho vziať z tácky.

Fingerfood – gurmánske jednohubky

U nás je fingerfood známy ako jednohubky. Bežné jednohubky sú malé kúsky chlebíka, alebo nakrájaný rožok, natretý maslom, syrom alebo nátierkou a navrchu je oliva, klobáska, ... avšak v posledných rokoch prešli určitým vývojom, nie sú to už iba klobásky na pokrájanom rožku, sú oveľa sofistikovanejšie, nazývame ich fingerfood.

Či už chystáte firemný raut, párty, alebo posedenie s priateľmi a rodinou, s originálnymi fingerfood zažiarite.

Vyrobte si vlastnú netradičnú nátierku. Aby bola zaujímavá, nemusí byť ani zložitá. Napríklad zmiešajte maslo, bryndzu spolu s väčším množstvom nakrájanej čerstvej pažítky, medvedieho cesnaku, bazalky. Natrite ju na chlebík pokrájaný na kocky alebo trojuholníky, a ozdobte kúskom reďkovky a žeruchy. Chutnú a originálnu nátierku si pripravíte napríklad aj z petržlenu, chrenu, mrkvy, brokolice. Na ozdobenie použite žeruchu, pažítku, olivu, nivu, kúsok lososa, alebo čokoľvek farebné, čo sa dá zjesť.

fingerfood, tapas, tácky

Veľmi jednoduchý recept je na fingerfood z lístkového cesta. Lístkové cesto rozvaľkáte, potriete vajíčkom, posypete koreninami, napríklad grilovacím korením, vegetou, sušeným cesnakom, rascou. Cesto potom rozrežete na menšie kúsky a na ne poukladáte kúsky syru, šunky, olív, sušenej rajčiny, slaninky. Dáte piecť na 180°C. Treba dávať pozor, sušienky sú rýchlo hotové. Ak použijete iba koreniny, môžete ich servírovať namiesto bežným lupienkov. A pridaná hodnota je, že ste ich nekúpili, ale sami pripravili. Slimáčiky sú takisto jednoduché, na rozvaľkané cesto natriete vajíčko, okoreníte, jemne posolíte, poukladáte syr, šunku, prípadne kúsky čerstvej rajčiny, olív, listy bazalky, červené alebo zelené pesto. Cesto zrolujete, pokrájate a dáte piecť. Vyrobte aj mini hamburgery, malé plnené rajčinky, rôzne mäsové guľky. Obľúbené sú aj syrové guľky, ktoré môžu byť obaľované v nadrvených orieškoch, pažítke, v koreninách, alebo smažené.

fingerfood, tapas, tácky, misky

Ak na stôl pripravíte fingerfood na slaný aj na sladký spôsob, všetci hostia budú spokojní. Ako sladké môžete ponúknuť rôzne menšie sušienky, kakaové keksy na táckach, do misky brusnice alebo hrozienka v čokoláde. Vhod príde aj fingerfood na spôsob čokoládového fondue. V prípade, že nemáte priestor alebo nie je tá správna príležitosť na fondue, nakrájajte si na kocky jahody, mango, kiwi, broskyne, napichnite na napichovátko tri-štyri rôzne kúsky, polejte čokoládou a nechajte zaschnúť.

fingerfood, tapas, tácky, misky

Alebo vyskúšajte niečo exotickejšie – roastbeef so sušenou slivkou a dijonskou penou, krevety v kokosovom cestíčku s mangovým chutney, kozia pralinka v sezame s višňovým chutney, arabský humus s olivovou topenádou, wakame riasy s údeným lososom, cherry paradajky nakladané v tequile a bloody mary.

Ak ste zástancami zdravého stravovania, tiež môžete výborne pohostiť návštevu. Do menších misiek dajte rôzne semienka, výhonky, oriešky, ak budete mať pistácie, hodí sa vám miska na škrupinky. Na podnosy dajte menšie cereálne alebo makové sušienky, koláčiky z ovsených vločiek a kandizovaného ovocia. Kúsky manga, ananásu, banánov, hrozno ponapichujte na napichovátka a poukladajte na menšie tácky, aby k nim mal každý ľahký prístup. Ugrilujte si malé cherry rajčinky.

fingerfood, tapas,

Pri jedle, a to aj pri malom, je veľmi dôležitá nielen jeho chuť, ale aj prezentácia. Ak chcete dobre pohostiť hostí, mali by ste dbať na správne servírovanie. Pri servírovaní na jeden stôl môžete dať do stredu väčšie podnosy a okolo nich menšie tácky a misky. Pri použití viacerých stolov použite stredne veľké alebo menšie tácky a taniere na všetky stoly. Na zákusky je výborný etažér. Pri servírovaní originálnych a netradičných fingerfoodov je vhodné použiť moderný jedálenský porcelán hranatého tvaru. Sklenené podnosy takisto krásne vyniknú na prestretom stole. Ak chystáte pohostenie pre veselšiu spoločnosť, vyberte si tácky a taniere s farebným dekorom.

V našej ponuke nájdete veľké množstvo porcelánových tácok – štvorcových, obdĺžnikových aj oválnych, od najmenších na jednotlivé koláčiky až po veľké servírovacie taniere, porcelánové etažéry. Biele, čierne, sivé, béžové, pestrofarebné. Takisto aj misky, misy, taniere z odolného skla priehľadné aj moderné čierne.

 

Fingerfood, tapas, misky, táckyfingerfood, tapas, tácky, miskyfingerfood, podnosy, tácky

 

fingerfood, tapas, tácky, miskyfingerfood, tapas, podnosy, táckyFingerfood, tapas, tácky, misky

 

 

Biele a sklenené tácky a misky Verso

Biele porcelánové tácky a misky na prílohy Domestic

Čierne, sivé, biele a béžové tácky a misky - Manhattan City a Elemental

Jedálenské doplnky, etažéry Maxwell & Williams

Farebné taniere a misy Cotton Bud, Marigold, PapillonToscana

 A mnohé ďalšie ... 

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info