Cesnakovo-rajčinová polievka
Pridal: Lucia Pridané: 29.9.2020 21:45:14 Počet zobrazení: 87
29 September 2020
Tento recept je výbornou vegetariánskou variáciou španielskej polievky s cesnakom a rajčinovým pretlakom. Polievka sa pôvodne varí s klobáskou chorizo, my sme si však urobili verziu bez mäsa.

Ingrediencie:
- Minimálne 1 hlavička cesnaku
- 500g rajčinového pretlaku
- 2 sójové opekačky / sójové klobásy
- Zeleninový vývar / bujón
- 2-3 malé sušené chili papričky
- Sójová omáčka
- Soľ, čierne korenie, drvená rasca, majoránka
- Vajíčko (nie je nutné)
Postup:
Najskôr si pokrájame celú hlavičku cesnaku na malé kúsky, netreba sa báť množstva. Pokrájame si aj sójovú opekačku alebo sójovú klobásku. V hrnci na oleji najskôr podusíme cesnak spolu s opekačkou. Je treba trochu viac oleja, lebo opekačka sa lepí na dno hrnca. Potom pridáme rajčinový pretlak a vývar. Poriadne zamiešame. Pridáme množstvo vody podľa potreby alebo chuti. Pomiešame. Ochutíme sójovou omáčkou, posolíme, pridáme mleté čierne korenie, majoránku a drvenú rascu. V rukách podrvíme chili papričky a hodíme do hrnca – podľa toho, kto má ako rád štipľavé. Necháme zovrieť a potom ešte na miernom ohni varíme 20-30 minút, občas pomiešame.
Pôvodne sa táto polievka podáva aj s vajíčkom – a to takto: Na panvičke urobíme volské oko, ktoré by nemalo byť tuhé. Dáme ho na dno prázdneho taniera a zalejeme horúcou polievkou.